اجرای نخستین طرح بهرهبرداری اقتصادی از آبخیزداری با مشارکت بخش خصوصی در سطح کشور
با اجرای نخستین طرح بهرهبرداری اقتصادی از آبخیزداری، ۲۳۱ هکتار از اراضی ملی محدوده جنوبی البرز با مشارکت بخش خصوصی زیر کشت درختان مثمر رفت.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت جهادکشاورزی، بیست و هفتمین تور رسانهای دانشبنیان سازمان تات امروز به بازدید از الگوی حوزه آبخیز و آشنایی با دستاوردهای پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری اختصاص یافت.
این الگوی موفق که قابل توسعه در حداقل ۲۰ میلیون هکتار از اراضی ملی سطح کشور است، با سرمایهگذاری ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) و همکاریهای علمی و اجرایی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری در اراضی مشرف به شهرک صنعتی دارویی برکت در استان البرز اجرا و درختان مثمر کاشته شده آن به ثمر نشست.
عطاءالله ابراهیمی رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری جهادکشاورزی در جمع خبرنگاران اظهار داشت: این طرح موفق علاوه بر حفاظت خاک و نگهداشت آب، باعث جلوگیری از آسیبپذیری سرمایههای ملی و خصوصی فراوان موجود شهری، روستایی، صنعتی و نظامی و افزایش تولید محصولات کشاورزی میشود.
وی با اشاره به این که معمولاً دولت منابع لازم سالانه برای اجرای چنین طرحهای وسیعی را ندارد، گفت: بنابراین تنها راه موفقیتآمیز بودن مدیریت طرحهای آبخیزداری، حضور گسترده بخش خصوصی و بخشهای نیمهدولتی و ملی است که میتوان با کمک آنها در قالب اجرای ماده ۳ قانون حفاظت از جنگلها و مراتع دهها میلیارد مترمکعب آب را در عرصههای طبیعی و کشاورزی ذخیره کرد.
ابراهیمی با اشاره به درآمدهای وسیع مادی و حفاظتی این طرح افزود: در همین طرح ۲۳۰ هکتاری برای ۵۰ نفر شغل ایجاد شد و از سال دهم به بعد هم ۲۰ درصد از درآمدهای اقتصادی آن در قالب بهره مالکانه به حساب دولت واریز میشود که علاوه بر حفظ منابع طبیعی، درآمد اقتصادی برای سرمایهگذاران و دولت نیز ایجاد خواهد کرد.
وی درختان کاشته شده در اراضی این آبخیز را زیره، بنه، پسته، زیتون، انجیر و سایر درختان و درختچههای بومی اقلیم اعلام کرد.
محمدمهدی پورسلیمانی مدیرعامل شهرک دارویی برکت نیز طرح نمونه آبخیزداری را نماد امیدواری برای احیای بسیاری از اراضی طبیعی کشور ارزیابی کرد و گفت: به طور یقین در افق ۲۵ ساله این محدوده دارای جنگل انبوهی از درختان مثمر و غیرمثمر خواهد بود.
وی گفت: این طرح ۲۳۰ هکتاری در راستای وظیفه اجتماعی ستاد اجرایی و نگاهداشت آب احداث شده است و بنیاد برکت نهایت تلاش خود را در بخش حفاظت از این اراضی طبیعی به عمل خواهد آورد تا ضمن کسب همه نتایج اقتصادی و طبیعی، آن را به الگویی برای سایر بخشهای حاکمیتی، دولتی و خصوصی تبدیل کند.
جهانگیر پرهمت، طراح و مجری طرح الگوی احیای این حوزه آبخیز و عضو پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری هم گفت: یکی از ویژگیهای طرح نمونه آبخیزداری برکت احیای حوزههای تخریب شدهای بود که براساس فرسایش رواناب و سیلاب از بین رفته بود.
وی درباره تعمیم این طرح به سراسر کشور و بخصوص ظرفیت ۲۰ میلیون هکتاری شناخته شده در برنامه گفت: تأمین سرمایه به طور یقین از سوی منابع دولتی برای این کار گسترده وجود ندارد و اگر هم باشد، جوابگوی وسعت کار در سطح کشور نیست.
عضو پژوهشکده حفاظت خاک تأکید کرد: اگر ما بتوانیم با همکاری نیروهای دولتی و شبهدولتی نظیر ستاد اجرایی فرمان حضرت امام، بنیاد مستضعفان، نیروهای نظامی و انتظامی و حتی وزارتخانههایی مثل نفت و نیرو که تجهیزات بسیار مهم آنها در مسیر سیل قرار دارند اجرا کنیم؛ بهرهبرداران جزء هم تمایل به مشارکت و سرمایهگذاری پیدا میکنند.
پرهمت گفت: عمده بهرهبرداران جزء دارای سامان عرفی زمین در بالادست اراضی کشاورزی و یا دارای پروانه چرای دام هستند که با مشاهده حمایت دولت برای کاشت درختان مثمر و غیر آن مشارکت فعالانهای خواهند کرد.
عضو پژوهشکده آبخیزداری با اشاره به ماده ۳ قانون حمایت از جنگلها و مراتع گفت: سرمایهگذاران حتی میتوانند در قالب این ماده قانونی در اراضی طبیعی بیابانی و کویری هم به احیای آبخیز بپردازند و از منافع مادی آن استفاده کنند.
نظر دهید